Tickets -10%
Tickets -10%
Ontmoet onze dieren

Berberaap

Ontdek alles over de berberaap, een aap zonder staart.

  • Lengte: 60 centimeter
  • Gewicht: 16 kilo
  • Leeftijd: Tot 29 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter
  • Leefgebied: Algerije, Gibraltar en Marokko
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: Berberapen hebben eeltvlakken op hun billen. Hierdoor slapen zij zittend.

Leefgebied

Waar leven berberapen?

In de bossen van Algerije, Marokko en Gibraltar kan je berberapen tegenkomen. Het kan hier in de zomer heel warm zijn, maar in de winter ook erg koud. De berberapen hebben hier geen last van, zij hebben een dikke wintervacht als de temperaturen dalen. Deze apen leven in grote gemengde groepen van soms wel honderd dieren. Meestal leven zij met ongeveer 25 dieren samen. Bij berberapen zijn vrouwen de baas. Zij wordt de ‘matriarch’ genoemd. Binnen de groep heerst een sterke hiërarchie. Dat bekent dat er verschillende rollen zijn. Sommige apen staan hoog in de rangorde, andere lager. Iedere aap kent zijn of haar plek in de groep. De jongen die hoger in de rangorde staan, erven later de plek van hun moeder in de groep. Mannetjes moeten vaak onderling uitmaken wie onder de andere apen de baas is.

Voedsel

Wat eten berberapen?

De berberapen eten van alles! Plantaardig voedsel en insecten staat wel het meest op het menu. Om hun eten te bewaren, hebben berberapen handige wangzakken. Zo kunnen zij het bij elkaar verzamelde voedsel op een later moment rustig opeten. De apen kunnen er een flinke voorraad voedsel in hun wangzakken kwijt: er past evenveel eten in als in hun maag!

Liefde en Opvoeding

Hoe worden berberapen geboren?

Berberapen kennen een paarseizoen. Ongeveer na 5,5 maand wordt een jong geboren. De kleintjes hebben een hele dunne en donkere vacht. Pas na een paar maanden worden zij lichter van kleur. Bij de kleine apen is er wel een klein staartje te zien. Dit ‘stompje’ verdwijnt al snel. De eerste weken na de geboorte dragen de moeders hun jong mee op hun buik. Na een aantal weken verhuist het jong naar de rug. Berberapen passen vaak op elkaars jongen. Handig!

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.