Tickets -25%
Tickets -25%
Ontmoet onze dieren

Eikelmuis

Leer meer over de eikelmuis, een ernstig bedreigde Nederlandse soort.

  • Lengte: 17 centimeter
  • Gewicht: 80 gram
  • Leeftijd: 7 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter Vleeseter
  • Leefgebied: West- en Midden-Europa
  • Status: Ernstig bedreigd
  • Weetje: Een eikelmuis kan een staart van 15 centimeter lang hebben.

Leefgebied

Waar leven eikelmuizen?

In het grootste deel van Europa komt de eikelmuis voor. Ook in Nederland is deze slaapmuis te vinden, in het zuiden van Limburg. Eikelmuizen leven in hellingbossen met een struiklaag. Deze dieren zijn vooral ’s nachts actief, vanaf de schemering tot zonsopkomst. Hoe hoger de temperatuur, hoe eerder de eikelmuis zijn schuilplaats verlaat.

eikelmuis

De eikelmuizen vinden te weinig eten tijdens de koude maanden. In de winter houden zij daarom een winterslaap. Zij rollen zich op tot een bolletje in een nestje van mos. Soms slapen zij ook in een nestkastje. De eikelmuizen slapen de hele winter door. Een aantal keer worden zij heel even wakker om te plassen en een druppel vocht van hun vacht te drinken. Eikelmuizen leven met hun familie. Ook hun winterslaap houden zij soms in grote groepen.

In Nederland zijn deze eikelmuizen helaas ernstig bedreigd. Om te voorkomen dat de eikelmuis verdwijnt, zijn meer beschermingsmaatregelen nodig. Eikelmuizen leven verscholen in dichte struiken van hellingbossen in Zuid-Limburg. Het is onvoldoende bekend wat eikelmuizen precies nodig hebben om te kunnen overleven. Daarom wordt onderzocht waar eikelmuizen naar voedsel zoeken, waar ze slapen en welke bomen of struiken ze graag gebruiken. Samen met andere organisaties, zoals Gaia Nature Fund en ARTIS, steunt DierenPark Amersfoort Wildlife Fund dit project om het leefgebied van de eikelmuizen te verbeteren.

Voedsel

Wat eten eikelmuizen?

Eikelmuizen eten geen eikels, zoals je misschien zou denken. Zij zijn omnivoren, alleseters dus. In het najaar staan fruit, bessen, hazelnoten, walnoten en zaden op het menu. Genoeg eten om voor te bereiden op de winterslaap! Soms eten zij ook insecten, slakken en vogeljongen en heel af en toe zelfs andere muizen! Dat zou je misschien niet van zo’n schattige slaapmuis verwachten.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden eikelmuizen geboren?

Na de winterslaap begint het paarseizoen. Na een draagtijd van ongeveer twintig dagen worden meestal vier tot zes jongen geboren. Zij worden kaal en blind geboren in een nest van mos. Na ongeveer drie weken gaan de ogen open. Als de kleintjes ongeveer een maand oud zijn, gaan zij voor het eerst op pad buiten het nest. Tijdens de eerste verkenningstochten zitten de jongen soms op de rug van hun moeder.

2022: Jaar van de Eikelmuis

De eikelmuis met zijn zwarte zorro-masker is het meest bedreigde zoogdier van Nederland. Hij is hier zelfs nog zeldzamer dan de reuzenpanda in China. Daarom hebben de Zoogdiervereniging, GaiaZOO en DierenPark Amersfoort het jaar 2022 samen uitgeroepen tot Jaar van de Eikelmuis. Daarom zetten wij de eikelmuis het hele jaar in het zonnetje en leer je via onze kanalen alles over dit bijzondere dier.

Er is nog te weinig kennis over de ideale leefomstandigheden van de eikelmuis en daarom wordt er gestart met een onderzoek naar hun voedsel, slaapplekken en favoriete bomen of struiken die de dieren graag gebruiken. Met de opgedane kennis wordt hun leefgebied beter ingericht, zodat de populatie eikelmuizen weer kan groeien. Wil jij helpen? Verzamel zoveel mogelijk petflessen en lever die in tijdens je bezoek aan het dierenpark bij een van de inleverbakken. Met het statiegeld van jouw ingeleverde petfles, ondersteun je dit onderzoek en help je de eikelmuis.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

eikelmuis

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.