Tickets -25%
Tickets -25%
Ontmoet onze dieren

Makaak

Leer meer over de Japanse makaak, die zeker geen koukleum is.

  • Lengte: 60 centimeter
  • Gewicht: 10 kilo
  • Leeftijd: Tot 35 jaar oud
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Vleeseter
  • Leefgebied: Japan
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Deze apen staan erom bekend dat zij gebruik maken van heetwaterbronnen om op te warmen.

Leefgebied

Waar leven Japanse makaken?

Je kan waarschijnlijk al raden waar de Japanse makaken leven, namelijk in Japan. Japanse makaken worden ook wel sneeuwapen genoemd. Zij leven in gebieden waar het wel vijftien graden kan vriezen. Deze apen staan erom bekend dat zij gebruik maken van natuurlijke heetwaterbronnen om op te warmen in de vrieskou. Zij kunnen dus erg goed zwemmen. De Japanse makaken komen niet alleen in de koude gebieden van Japan voor, maar ook in de subtropische wouden.

Zij leven graag samen in een groep. Meestal bestaat de groep uit twintig tot dertig apen. De vrouwen blijven vaak in de groep waar zij geboren zijn.

Voedsel

Wat eten Japanse makaken?

Japanse makaken zijn zeker geen kieskeurige eters. Zij lusten vruchten, zaden, bladeren, eieren, slakken en ook kreeften. Zij kunnen niet te kritisch zijn, want in ijskoude gebieden is er vaak weinig keus. Japanse makaken gooien tijdens het baden soms ook een handjevol aarde in het water, zodat de eetbare zaden boven komen drijven.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Japanse makaken geboren?

Japanse makaken hebben kale, rode gezichten. Tijdens de paartijd worden de gezichten van de mannen zelfs knalroze! Zo vallen zij lekker op en daar houden de vrouwtjes van.

Japanse makaak

De Japanse makaak is een van de weinige apensoorten met een vaste paartijd. Zo worden alle kleintjes tijdens het voorjaar geboren en niet tijdens de ijskoude wintermaanden. Tijdens de paartijd leven de koppels een paar dagen samen. Zij eten en slapen dan samen, zodat de rest weet dat deze makaken bij elkaar horen. Na ongeveer een half jaar wordt er een kleintje geboren. Het jong weegt rond de 500 gram. De kleintjes liften lekker mee op de rug van hun ouders. Ongeveer een jaar worden zij verzorgd door beide ouders, voordat zij zelfstandig zijn.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

makaak

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.