Tickets -25%
Tickets -25%
Ontmoet onze dieren

Maraboe

Leer meer over de Afrikaanse maraboe, een hele nieuwsgierige vogel.

  • Lengte: 1,5 meter
  • Gewicht: 9 kilo
  • Leeftijd: Tot 30 jaar
  • Voedsel: Vleeseter
  • Leefgebied: Ten zuiden van de Sahara tot aan Zuid-Afrika
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Maraboes kunnen een vleugelspanwijdte hebben van bijna drie meter.

Leefgebied

Waar leven Afrikaanse maraboes?

De Afrikaanse maraboe komt voor in het gebied ten zuiden van de Sahara tot aan Zuid-Afrika. Deze vogels leven graag in grote groepen. Als het nacht wordt, verzamelen de maraboes zich op hun slaapplek, in groepen van tot wel duizend dieren!

maraboe

De poten van de maraboe zijn lang en dun en donkergrijs van kleur. De poten zijn vaak wit van de mest. Daarmee beschermen de maraboes hun poten tegen de hitte van de zon en bijtende parasieten. De Afrikaanse maraboe is met zijn lange nek, puntige snavel en grote keelzak een opvallende verschijning. De vogels gebruiken hun keelzak om dominant over te komen: zij vullen de zak met lucht, waardoor zij groter lijken.

Voedsel

Wat eten Afrikaanse maraboes?

Maraboes zijn voornamelijk aaseters. Net als gieren vliegen de maraboes rond op zoek naar dode dieren. Maraboes wachten soms ook tot de gieren toeslaan, want zij hebben niet zo’n scherpe snavel als gieren om karkassen open te breken. Hun kale kop is erg handig tijdens het wroeten in een karkas, zij hebben geen veren op hun hoofd die vies kunnen worden.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Afrikaanse maraboes geboren?

Elkaar het hof maken gebeurt luidruchtig. De maraboes klepperen tegelijk met hun snavel, net zoals ooievaars, en maken allerlei geluiden met hun keelzak. Zo weten de andere maraboes ook direct dat zij bij elkaar horen. De vogels maken hun nest hoog in de bomen, op kliffen en soms zelfs op gebouwen. Vaak bouwen maraboes hun nest in de buurt van andere nesten. Soms bouwen wel duizend maraboekoppels nesten bij elkaar, samen met andere vogelsoorten.

maraboe kuikens

De Afrikaanse maraboe bouwt het nest samen als koppel. De man verzamelt de takken en geeft deze aan de vrouw. Het nest bestaat uit grote takken en wordt afgewerkt met kleine twijgen en bladeren. In totaal kan het nest een doorsnede krijgen van wel één meter en is het tot wel dertig centimeter dik. Hier legt het vrouwtje twee of drie eieren in, die na dertig dagen uitkomen. De jonge maraboes zijn na twee tot drie weken groot genoeg om uit te vliegen.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

maraboe

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.