Tickets -25%
Tickets -25%

Geschiedenis

Wist je dat ons dierenpark van oudsher een familiebedrijf is? Ga mee op een reis door de tijd, langs de hoogtepunten van dit bijzondere familiebedrijf.

Oprichting op 22 mei 1948

Op 22 mei 1948 startten Wim en Jo Tertoolen DierenPark Amersfoort (toen nog als Dierenpark Birkhoven). Ook Wims schoolkameraad Piet Knoester speelde een grote rol in het bestaan van de dierentuin. Met z’n drieën werkten zij zeven dagen per week aan dit grote avontuur.

De bezoekers

Dat het park een succes is, bleek al snel. Het eerste jaar bezochten 5.000 bezoekers het park, tegen een entreeprijs van 25 cent! Het tweede jaar wist het park al 40.000 dierenliefhebbers te trekken en werden de eerste abonnementen verkocht. De bezoekers bleven komen en in 2017 bereikte de dierentuin de mijlpaal van één miljoen bezoekers.

De dieren

Wie troffen de allereerste bezoekers zoal aan? Kraagbeer Teddy, kameel Joop, een Java-aapje en wat boerderijdieren. Maar de dierencollectie werd al snel groter. In 1954 arriveerden er twee leeuwen en twee panters. Twee jaar later kwamen de eerste olifanten uit Thailand. Het oude muurtje van het olifantenverblijf kun je nog steeds terugzien in het park. De dierbewoner die het langst in ons park heeft gewoond is Mike de chimpansee, geboren in 1965. Hij woonde al meer dan vijftig jaar bij ons en was erg geliefd.

Beren geschiedenis DierenPark Amersfoort

Nog altijd een familiebedrijf

In 1964 werd DierenPark Amersfoort overgenomen door dochter Astrid en haar man Henk Vis. Astrid groeide op in het dierenpark en heeft dus haar hele leven tussen de wilde dieren doorgebracht. Zij zorgde met veel passie voor alle jonge dieren. In de tussentijd heeft Fred Vis, de oudste zoon van Henk en Astrid, het directeurschap overgenomen. Vanaf 2021 heeft Fred zitting genomen in de Raad van Commissarissen en de aansturing van de dagelijkse leiding overgedragen aan Astrid Wassenaar. Samen met het managementteam en alle medewerkers en vrijwilligers zorgen zij voor ons prachtige park.

70 jaar later

In 2018 bestaat het park alweer zeventig jaar. Dit werd feestelijk gevierd met de opening van een nieuw verblijf: de Prairie. Hier leven tientallen prairiehondjes waar bezoekers zomaar tussendoor kunnen lopen.

Leuk om te weten:

  • In 1948 begon het dierenpark met welgeteld vier mensen in dienst. Inmiddels zijn er meer dan honderd medewerkers in vaste dienst en circa tweehonderd seizoensmedewerkers en vrijwilligers.
  • Het eerste kopje koffie kostte 20 cent.
  • In het eerste jaar trok het dierenpark 5.000 mensen. In 2017 bereikte het park een mijlpaal van één miljoen bezoekers.
  • De Berenboemel rijdt al vijftig jaar door ons park.
  • In 2012 is het eerste gedeelte van de Klim Alles-route geopend. Met deze speciale route klim je via een touwbrug over de beren, langs de vogels en dwars door het hyenaverblijf.
  • In 2003 is het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund opgericht. Dit fund zet zich in voor de bescherming van bedreigde dieren en hun leefomgeving. Inmiddels zijn er met de hulp van het Fund onder andere al 5.000 bomen gepland in Nepal om het leefgebied van de rode panda te vergroten, 60 nachtstallen voor koeien in Namibië gebouwd zodat het vee is beschermd tegen roofdieren en 800 leerlingen lessen gegeven in Ivoorkust en Guinea over chimpansees.